NCERT Solution for Class 6 English {Honeysuckle} Chapter 2 “How the Dog Found Himself a New Master! & The Kite”

Chapter -2: How the Dog Found Himself a New Master! & The Kite

Working with Text

A. Discuss these questions in pairs before you write the answers.

Q.1. Why did the dog feel the need for a master?

Ans: The dog felt the need for a master because he was sick and tired of wandering about alone, looking for food and afraid of those who were stronger than him.

Q. 2. Who did he first choose as his master? Why did he leave that master?

Ans: The dog first chose a wolf as his master, but later he found that /the wolf afraid of the bear. So, he left the company of the wolf.

Q. 3. Who did he choose next?

Ans 3: After wolf, dog decided to choose a bear as his master because Bear was stronger than wolf.

Q. 4. Why did he serve the Lion for a longtime?

Ans 4: The dog serve the Lion for a long time because he found there was no more powerful and stronger animal than lion in the forest and so no one dared to touch the dog or offend him in any way. Therefore, the dog lived happily by serving the lion for a long time.

Q. 5. Who did he finally choose as his master and why?

Ans 5: The dog finally chose man as his master because one day he realised that lion was afraid of man. As he wanted to serve someone who was the most powerful and stronger on earth, therefore he chose man as his master.

Working with Language

B. A summary of the story is given below. Fill in the blanks to complete it taking appropriate phrases from the box.

a dogstronger than anyone else
the strongest of alla wolfthe bear
afraid of manhis own mastera lion

This is the story of —–––––—, who used to be —————. He decided to find a master —––––––——. First he found —————, but the wolf was afraid of –––————––. The dog thought that the bear was ————. After some time, the dog met ——————, who seemed the strongest. He stayed with the lion for a long time. One day he realised that the lion was ————. To this day, the dog remains man’s best friend.

Answers:

Ans: This is the story of a dog, who used to be his own master. He decided to find a master stronger than anyone else. First he found a wolf, but the wolf was afraid of the bear. The dog thought that the bear was the strongest of all. After some time, the dog met a lion, who seemed the strongest. He stayed with the lion for a long time. One day he realised that the lion was afraid of man. To this day, the dog remains man’s best friend.

Working with Language

1. Do you agree with what the poet says? Talk to your partner and complete these sentences.

A. Each word in the box given below indicates a large number of… For example, ‘a herd of cows’ refers to many cows. Complete each of the following phrases with a suitable word from the box.

school, fleet, brood, bundle, bunch, pack, flock, herd

  1. a —————––—— of ships 5. a ———––———— of sticks
  2. a ——————––— of flowers 6. a ——––————— of sheep
  3. a ——————––— of chicks 7. a —––—————— of fish
  4. a ———————–– of cattle 8. a ––——————— of wolves

Ans.

  • 1. fleet
  • 2. bunch
  • 3. brood
  • 4. team
  • 5. bundle
  • 6. herd
  • 7. school
  • 8. pack

B. Make nouns from the words given below by adding –ness or –ity. (For some words we need to add just –ty, or –y.)

  1. honest ————————— 7. creative ———————————–
  2. kind —————————— 8. sincere ———————————–
  3. cruel —————————— 9. cheerful ——————————
  4. calm —————————— 10. bitter ————————————
  5. sad ——————————— 11. sensitive——————————-
  6. active ——————————- 12. great ————————————-

Ans.

  • 1. honesty
  • 2. kindness
  • 3. cruelty
  • 4. calmness
  • 5. sadness
  • 6. activity
  • 7. creativity
  • 8. sincerity
  • 9. cheerfulness
  • 10. bitterness
  • 11. sensitivity
  • 12. greatness

C. Word search

• There are twelve words hidden in this table.

• Six can be found horizontally and the remaining six vertically.

• All of them are describing words like ‘good’, ‘happy’, etc.

• The first letters of the words are given below:

Horizontal: H R F F S G

Vertical: A W S F L Q

Ans.

D. Read the following passage and do the exercises that follow. Then complete the family tree of dogs given on the facing page.

The Dog Family

The dog family is one of the 11 families that make up the Carnivores,
a large group of intelligent, flesh-eating, backboned animals. In this
group are such varied animals as bears, pandas, raccoons, cats,
hyenas, and even seal. The dog or canine family has many wild
species like wolves, foxes, coyotes, jackals, and wild dogs.
The dog is the only domesticated member of the canine family
though now and then someone tames a wolf, fox or coyote as a pet.
All members of the dog family are descendants of a wolf-like animal
which lived about 15 million years ago. From this distant ancestor,
the true dogs gradually developed. But nobody knows the exact
ancestor of the modern domestic dog.
Several wild dogs look and behave like domestic dogs. The dingo
or wild dog of Australia is one of these. It is possible that the dingo
was a tamed dog brought to Australia long ago which then ran wild.
Dogs were the first animals tamed by humans — perhaps 20,000
years ago. Tamed dogs were brought from Asia to the New World
5,000 or more years ago. Dogs were first used for hunting.

  1. Find the opposites of these words in the text above.
    (i) ancestor — — — — — — — — — —
    (ii) wild t — m —
    (iii) ancient — — — — — —
    (iv) near d — — — — — t
    (v) suddenly gr — — — — — — —

1. descendants

2. tame

3. modern

4. distant

5. gradually

Complete the following sentences.
(i) The dingo is ———————————————————–————— .

Ans: the wild dog of Australia which looks and behaves like domestic dog.


(ii) Dogs were the ———————————————————animals
tamed by humans. The other animals tamed by humans
are ——————————————————————————————

Ans. Dogs were the first animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are horses, elephants, donkeys, cows, bulls etc.

(iii) The New World refers to ———————————–––————— .
Dogs were brought there from —————————–—————

Ans. The New World refers to Australia. Dogs were brought there from Asia.

(iv)

Ans.

Working with Poem

1.  List out the action words in the poem.

dive, dip, snaps, ——————, ——————, ———————, ——————, ————— Find out the meanings of these words.

Ans: dive, dip, snaps, soars, rides, climbs, pulls, falls, run, blows, goes, flaps.

2.  Read these lines from the poem:

Then soars like a ship

With only a sail

The movement of the tailless kite is compared to a ship with a sail. This is called a simile. Can you suggest what or who the following actions may be compared to?

He runs like ——

Ans: deer

He eats like ———

Ans: horse

She sings like ———

Ans: a bird

It shines like ———

Ans: diamond

It flies like ————

Ans: kite

Hope you found it helpful and informative if you have any doubt in mind or question / suggestion for us please let us know via your comments in below box and don’t forget to share it with your friends and families.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •